FOTOPOVEDKE – Prebujanje onkraj minljivosti

Marko Turk
(Spremno besedilo k razstavi FOTOPOVEDKE,
Galerija ŠOLT, Ljubljana, 12. marec 2024)

V fotografskem opusu z naslovom FOTOPOVEDKE, sestavljenem iz ciklov PREBUJANJE, MINLJIVOST in ONKRAJ, Klemen, kot avtor, na izviren način zajema prehajanje različnih trenutkov in vzdušij skozi slikovito igro svetlobe, senc in naravnih elementov. Vsaka fotografija nam pripoveduje svojo zgodbo, pričara svojo kuliso in nas popelje v različne dimenzije doživetij.

Začetne slike, kjer megla nežno oplaja travo in ji daje nekoliko melanholičen pridih, nas subtilno pripravijo na nadaljnje raziskovanje avtorjevega sveta. Sledi prepletanje domišljije in resničnosti, kjer se stoli izrišejo kot kulise za najrazličnejše miselne poti.

V naslednjih prizorih se vzpostavi dramatičen kontrast med živahnostjo narave, kot jo pričara negativni zapis, in tišino, ki jo zaznamujejo prizori vode, kot minljivosti. V tem prepletu življenja in njegovega zastoja se odvija bogata igra svetlobe in senc, ki nam odpira vrata v razmišljanja o času, delu ter uživanju v trenutkih.

Nadalje se preko fotografij iz Onkraj prikažejo različni nočni fotografski zapisi na kamen, ki zapolnjujejo naš nekoč vsakdan. Ob tem nas avtor opozarja na pomembnost vsakdanjih trenutkov, ki nam omogočajo, da se zavemo svojih možnosti in priložnosti za rast ter zadovoljstvo.

Vsaka slika je premišljeno komponirana, z natančno izbranimi elementi, ki poudarjajo sporočilnost in estetsko dovršenost. Vsaka fotografija je kot droben delček v širši sliki, ki nam ponuja vpogled v raznolikost življenja in narave.

V zaključku opusa se preko simbolike sonca, ki zapira zaslonko, sklene krog življenjskih prehodov. ‘Megleni largo odhaja’, a v njegovem odhodu se skriva obljuba novega jutra, novih priložnosti in novih zgodb. Fotografski opus nam tako pusti grenko-sladek priokus spominov in pričakovanj, hkrati pa nas spodbudi k razmišljanju o lepoti in ranljivosti trenutka.

Razstava FOTOPOVEDKE predstavlja tri fotografske cikle: Prebujanje, Onkraj in Minljivost.

> ogled galerije PREBUJANJE
> ogled galerije MINLJIVOST
> ogled galerije ONKRAJ